Ikarus Matchbox
1/3 Bevezető & gyári modellek 2/3 Különleges modellek 3/3 Céges, promó ajándékok
A legnagyobb Ikarus Matchbox gyűjtemény! Ezen a honlapon megpróbáljuk bemutatni az eddig fellelt, különböző festésű, kiadású, vagy csomagolású Ikarus Matchboxot. Már 58 !!! darab!

Megtalálható itt az összes, nagy sorozatban gyártott, boltban is kapható code 1-es modell, illetve igyekszünk összegyűjteni és lehető legteljeskörűbben bemutatni a code 2-es, code 3-as, code 4-es különkiadásokat, ismert egyedi átfestéseket, valamint céges promó darabokat. Kellemes böngészést kívánunk!
Ikarus Matchbox
 
Végül - a harmadik lapon - a céges promociós ajándékként terjesztett, különlegesen feliratozott és emblémázott darabokat vesszük sorra:

1996-ban az 'Advertising Specialities and Premiums' (röviden ASAP) promóciós termékeket és reklámajándékokat gyártó cég szerződést kötött a Matchbox-szal teljesen fehér modellek szállításról, melyeket azután megrendelőik igénye szerint feliratozhatnak, emblémázhatnak.
Mivel ezen modellek átalakítását a Matchbox engedélyezte, code 2-eseknek számítanak. Fehér, ablak nélküli, 'Special Limited Edition! Matchbox' feliratú dobozba kerülnek.
Sajnos sem az ASAP, sem a MB nem ad ki információt arról, hogy milyen sorozatok és hány példányban készülnek, így adódhatnak a gyűjtők számára teljesen ismeretlen darabok is.
Az átalakításra jóváhagyott és az ASAP részére bocsájtott 23 Matchbox között megtaláljuk az Ikarust is.
 
 
27. Fehér promó-alap
 
 
Kívül-belül teljesen fehér darab. A céges reklámajándékok alapjául szolgál, ilyeneket szokás tamponnyomni, festeni, matricázni.
 

 
28. MTA Los Angeles
 
 
Valószínűleg nem okoz nagy meglepetést, hogy több közúti közösségi közlekedéssel kapcsolatos cég is az Ikarus buszt választotta a Matchbox kínálatából szóróajándékul.

A Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority (LACMTA, más néven Metro) a Kalifornia állam által támogatott, Los Angeles környékét kiszolgáló hivatalos közlekedési társaság.
Remélhetőleg a tény, hogy a vállalat NABI buszokat is üzemeltet hozzájárult, hogy reklám célra az Ikarust választották.
 

 
29. Georgia Transit Association
 
 
A Georgia Transit Association egy nonprofit szervezet, mely azzal a céllal alakult meg, hogy a Georgia állambeli közösségi közlekedéssel kapcsolatos fejlesztéseket fellendítse, elősegítse.
A modellnek csak a bal oldalán található felirat.
 

 
30. Greater Richmond Transit Company
 
 
A Greater Richmond Transit Company, vagy ahogy a helyiek hívják GRTC Transit System, a helyi kormányzat tulajdonában lévő tömegközlekedési vállalat. Működési területe a virginiai Richmond városa és környéke. 175 darab dízel és CNG meghajtású buszt üzemeltetnek.
 

 
31. The Transit System
 
 
Ez a kicsi, Glen Rose (Texas) székhelyű cég Hood and Somervell megyéket szolgálja ki, valamint iránytaxikat üzemeltet Dallas Fort Worth repülőtérre.
busznak mindkét oldalán ugyanaz a logó látható.
 

 
32. Sovtransavto
 
 
A Sovtransavto egy nagy közlekedési és szállítmányozási cég, melyet 40 éve a Szovjetunióban alapítottak, de mára a csoport már 22 leányvállalattal büszkélkedhet Oroszországban, a FÁK államokban és Európa nyugati felén is.
A Sovtransavto nagy számban üzemeltetett Ikarus 250-es buszokat belföldi és nemzetközi forgalomban is, klasszikus útvonaluk volt például a Moszkva-Kijev-Budapest-Prága. A modell az eredetihez hasonlító piros-fehér színben pompázik, azonban nem festve van, hanem csak matricázva.
 
 

 
33. Suburban Express
 
 
A Suburban Express egy illinoisi busztársaság, mely kollégiumban lakó diákok hétvégi hazafuvarozására specializálódott.
 

 
34. RTA (1)
 
 
A Riverside Transit Agency 6500 négyzetkilométeres kiszolgált területével az USA második legnagyobb busztársasága. Külön kiemelendő, hogy flottájának gerincét magyar gyökerű NABI buszok adják.
A cég logója látható a Matchbox mindkét oldalán.
 

 
35. RTA (2)
 
 
Az előző RTA-s repiajándék második verziója.
 

 
36. RTA (3)
 
 
Harmadik RTA változat.
 

 
37. Z Bus
 
 
A zanesvillei Z Bus jóvoltából ismét egy a buszokhoz szorosan kapcsolódó vállalatot köszönthetünk, akik egy Ikarus Matchbox-szal lepték meg üzletfeleiket. Az Ohioban található kis cég buszos személyszállítással foglalkozik.
A fehér modellen a cég zöld-rózsaszín logója és a 'ZANESVILLE OHIO' felirat látható.
 

 
38. Eastern Airlines
 
 
A megszűnt Eastern Air Lines (amerikai légitársaság) logójával, a Matchbox USA számára készített modell. Csupán 40 darabot gyártottak belőle.
 

 
39. Memorial Health
 
 
Memorial University Medical Center (MUMC) egy 610 ágyas klinika, mely 35 megyét egészségügyi ellátásáért felel Dél-Karolinában.
A kórház emblémája látható a busz bal oldalán, jobb oldalra egy jókívánságot nyomtak: 'jobbulást'.
 

 
40. Huguley Mobile Clinic
 
 
1977-ben nyílt meg a Texas Health Huguley keresztény kórház. A szolgálat egyedi, buszba épített mobil klinikája azokon a rászorulókon segít, akik mozgásképtelenségük, vagy anyagi helyzetük miatt kimaradnának az ellátásból.
Nem csoda, hogy az 1998-as jótékonysági gálán résztvevők egy buszt kaptak ajándékba.
 

 
41. Celebration on the Hill (purple)
 
 
Fehér promó modell. Festéssel nem bíbelődtek, a busz mindkét oldalára öntapadós, lila nyomású 'transzparens' került.
Az American Cancer Society (kb.: Amerikai Rákbetegek Egyesülete) 2006. szeptember 19-20-án, Washingtonban megtartott Celebration on the Hill elnevezésű eseményére készült, melyen a rákot leküzdőket ünnepelték, illetve megpróbáltak közbenjárni a törvényhozásnál olyan törvények meghozataláért, melyek segíthetnek a rák elleni küzdelemben.
 

 
42. Celebration on the Hill (blue)
 
 
Az eggyel feljebb látható, az American Cancer Society számára készült modell másik változata, immár kék színű matricával az oldalán.
 

 
43. Sovereign Bank
 
 
Sovereign Bank a spanyol Santander Group leányvállalata. Központjuk Bostonban, Massachusettsben található. A Sovereign teljes körű banki, tanácsadási, biztosítási szolgáltatást nyújt ügyfeleinek.
A cég logója a modell mindkét oldalára felkerült.
 

 
44. HR
 
 
Ezt a buszt Jim Collins Good to Great című könyvéből kiragadott, lassan szállóigévé váló idézetével feliratozták. "Get the right people on the bus", szabad fordításban a többértelmű mondat körülbelül így hangzik: a megfelelő emberek szálljanak fel a buszra - azaz a legjobbakat vedd fel a cégedhez. Remek szlogen egy HR-rel foglalkozó cég számára!
 

 
45. North American Title Company
 
 
A North American Title Company promó modellje. Bal oldalon, fehér alapon pirossal az 'On The Road from GOOD to GREAT' felirat, jobb oldalon pedig a cég neve és szlogenje 'Like clockwork' (mint az óramű) olvasható.
 

 
46. Opta
 
 
OPTA a világ vezető sport adatokat begyűjtő, feldolgozó és forgalmazó vállalata. Az Opta a legtöbb sportág adatait elemzi, tárolja és árusítja, akár élőben is. Az általuk elérhetővé tett adatokat többek közt felhasználják a fogadó irodáknál, a nyomtatott és elektronikus sajtóban, szponzorációs célra, de még teljesítmény-elemzésre is.
A promó Ikarus nem lett túlbonyolítva, a cég emblémája látható mindkét oldalon.
 

 
47. Seminole County
 
 
Ki akar egy tájegységet játékautóval reklámozni?! Pedig a Florida középső részén található Seminole County ezt tette.
A busz bal oldalára a logójuk, illetve a szlogenjük 'Florida's Natural Choice' került, jobbra pedig egy internet cím.
 

 
48. Wackenhut Corrections
 
 
Ez az amerikai vállalat - többszöri tulajdonosváltás után - ugyan más néven, de Magyarországon is jól ismert. A Wackenhut Corrections fő tevékenységi köre különböző biztonságtechnikai szolgáltatásokhoz kötődik, itthon a G4S néven találkozhatunk velük.
A reklám busz díszítése nem komplikált, fehér alapon kékkel a cég neve és egy telefonszám található mindkét oldalon.
 

 
49. AFLAC
 
 
Az Aflac Incorporated a legnagyobb, egyesült államokbeli, kiegészítő biztosításokat kínáló cég. A fehér, promóciós busz bal oldalán látható a logójuk.
 

 
50. Alameda Power & Telecom
 
 
Ismét egy amerikai cég reklámajándékával állunk szemben. A fehér busz bal oldalán a vállalat neve, jobb oldalán pedig a szlogenjük olvasható.
Egyébként az Alameda Power a kaliforniai Alameda város áramellátásáért felelős, és ezt 80%-ban megújuló energiák felhasználásával oldják meg! Szél-, geotermikus- és napenergia is hasznosításra kerül. (Elnézést az OFF-ért, de ezt fontosnak tartottam megjegyezni.)
 

 
51. Citrix
 
 
A floridai székhelyű, számítástechnikával foglalkozó Citrix Systems reklámajándéka. A szokásos fehér festésen szokatlan helyre - a busz oldala helyett - a szélvédő fölé, a tetőre került a cég logója.
 

 
52. Ferris State Univerity
 
 
A Ferris State University emblémájával ellátott - valószínűleg ajándékként terjesztett - busz.
 

 
53. PM Bus
 
 
Hát, a webmester most bajban van, nem szakterülete a kis busz által reklámozott témakör. Mindenesetre a PMBus logó egy olyan szervezet jelképe, mely elektrotechnikai/számítástechnikai busz-rendszerek (energiaellátás, adat-menedzsment?) fejlesztésével, szabványok kidolgozásával foglalkozik.
Szellemes az ötlet, illetve az angol nyelvben is fennálló szójáték, ahogy a busz-rendszerre utaló emblémát egy buszra rakták.
 

 
54. Court TV
 
 
Court TV (2008 óta új nevén TruTV) egy amerikai, Turner (Time Warner) tulajdonú kábeltelevízió csatorna. Programstruktúrájuk főleg bírósággal, rendőrséggel és egyéb erőszakszervezetekkel kapcsolatos valóságshow-szerű műsorokból áll, de sugároznak beszélgetős műsorokat is.
A Matchbox matricázva van, de nem csak a két oldalán, hanem a hátsó lökhárítóra is jutott a zöld öntapadós feliratból.
 

 
55. Pace
 
 
Azonosítatlan cég szóróajándéka. Mindkét oldalon kék, 'PACE Safety Comes First!' feliratozás.
 

 
56. Pace (2)
 
 
Második változata a fenti azonosítatlan busznak. Mindkét oldalon kék, 'PACE' feliratozás.
 

 
57. Southfork Asset Management Corp.
 
 
Úgy tűnik, ennek a cégnek még honlapja sincsen, így ha nem lenne ez a promóciós termékük azt sem tudnánk, hogy léteznek.
A busz bal oldalán zölddel 'SOUTHFORK ASSET MANAGEMENT CORP' felirat.
 

 
58. 2002 Mystery Tour
 
 
Azonosítatlan.
 
 
English version
 
 • Gyári sorozatok
 • Extra kiadások
 • Céges ajándékok
 •  
 • A Matchbox 'Code' jelölések jelentése
 • Az Ikarus 300-as buszcsalád története
 • Modellboltok
 •  

   
   

   
   
   
   
   
   
   

   
   
   
   
   
   
   

   
   
   
   
   
   
   
  1/3 Bevezető & gyári modellek 2/3 Különleges modellek 3/3 Céges, promó ajándékok