Ikarus Matchbox
1/3 Bevezető & gyári modellek 2/3 Különleges modellek 3/3 Céges, promó ajándékok
A legnagyobb Ikarus Matchbox gyűjtemény! Ezen a honlapon megpróbáljuk bemutatni az eddig fellelt, különböző festésű, kiadású, vagy csomagolású Ikarus Matchboxot. Már 58 !!! darab!

Megtalálható itt az összes, nagy sorozatban gyártott, boltban is kapható code 1-es modell, illetve igyekszünk összegyűjteni és lehető legteljeskörűbben bemutatni a code 2-es, code 3-as, code 4-es különkiadásokat, ismert egyedi átfestéseket, valamint céges promó darabokat. Kellemes böngészést kívánunk!
Ikarus Matchbox
 
A második lapon a különleges, limitált szériában készült modelleket mutatjuk be:
 
 
18. Voyager prototípus
 
 
Minden Ikarus Matchbox őse. Ez egy nagyon ritka, előszériás modell. Az első tesztdarabokat a gyárban ilyen - szinte átláthatatlan - sötét ablakokkal szerelték, de a sorozatgyártású példányok már áttetsző ablakokkal készültek. Ilyen formában soha nem került kereskedelmi forgalomba.
Egy ilyen Ikarus látható a Matchbox 1986-os katalógusának újdonságok rovatában, ekkor még a képaláírásban is csak 'távolsági autóbusz' olvasható. A következő évi katalógusban már világosak az ablakok és a képaláírást is 'MB-67 Ikarus coach'-ra változtatták.
 
 

 
19. City Line - Tourist prototípus
 
 
Ugyan a logikai sorrend miatt már az előző lapon is szerepelt, de tematikailag ide kívánkozik ez a nagyon különleges darab. A jól ismert 'City Line' meg 'Tourist' feliratú buszok kézzel gyártott prototípusa.
A karosszéria nem teljesen fehér, kicsit sárgásabb árnyalatú, illetve a zöld minta és a feliratok nem festve vannak, hanem matricaként ragasztva. A Macau feliratos alváz ellenére ezt a buszt az - akkor még - angliai bázisú fejlesztőközpontban rakták össze.
 

 
20. Sima bézs (prototípus?)
 
 
Egyszínű bézs festést kapott ez a modell. Hasonló, mint a magyar piacra szánt 'Ikarus' feliratú alapszíne, de ezen semmilyen más festés nem látható.
Az ülések láthatóan kézzel lettek feketére festve, de minden más gyárinak tűnik, az alváz sem csavarozva van, mint a szétszedett, átfestett daraboknál lenni szokott.

Egy ausztrál gyűjtő szerint ez a változat a Matchbox hongkongi kutatási és fejlesztési osztályáról került ki, legalábbis ő az ott dolgozó barátjától szerzett kettőt.
 

 
21. Collection 1999
 
 
Charlie Mack legendás Matchbox Enciklopédiájából származik ez a kép. Egy előszériás darabról van szó, végül szériagyártásba, így piacra sem került.
 

 
22. Volánbusz
 
 
Igazi kuriózum ez a klasszikus "papagáj" Volánbusz-festésű Ikarus Matchbox!
Kutatásaink szerint a Volánbusz - az akkor még - Magyarországon is gyárat üzemeltető Matchboxtól akart egy ilyen sorozatot megrendelni a nyolcvanas évek végén, de nem jártak sikerrel. Ez után a boltokból vásárolták meg az 'alapanyagot', majd kis szériában tamponnyomták azokat. Állítólag nagyjából 50 darab készült.
Ezzel a festéssel nem került kereskedelmi forgalomba a busz, felsővezetők jutottak hozzá céges ajándékként.
 
 

 
23. OK Motor Services
 
 
Az OK Motor Service egy 1912-ben, az északkelet angliai Durham megyében alapított busztársaság volt. A céget az 1990-es években felvásárolta a Go-Ahead csoport. A vállalat racionalizálása és arculatváltása következtében az elegáns, bézs-piros-vörös festésű buszok eltűntek az utakról.
A modell eredete ismeretlen, nagy valószínűséggel egy zöld-fehér 'Tourist' feliratú buszt festett át egy OK Motor Services rajongó kézzel.
 
 

 
24. Krómozott Matchbox
 
 
Ez a krómozott (és nem ezüst színnel lefestett!) busz egy kis szériás, code 3-as modell.
 

 
25. Ikarus 10/100 Limited Edition
 
 
Egy ausztrál kisautó-gyűjtő klub tagjai számára készült, code 3-as darab. A busz ablakán az 'ebc Model Car Club Swapmeet 98' felirat olvasható. A dobozon lévő matrica tanulsága szerint pedig ez a 10/100-as példány.
Az átalakítás alapjául szolgáló bézs alapon barna csíkokkal és 'Ikarus' felirattal díszített busz az Ikarus 256 - Matchbox blog szerkesztője szerint egy 1986-ban - a debütálás évében - kiadott, magyarországi reklámdarab. Ennek némileg ellentmondani látszik a tény, hogy nagy példányszámban készülhetett, mert még mindig könnyedén beszerezhető magyar, illetve külföldi aukciós portálokon is.
 

 
26. Kínai hamisítvány
 
 
Az Ikarusságát nem vállal(hat)ja fel, igazából (már) nem is Matchbox, de abból készült, így ide kívánkozik. Valószínűleg egy teljesen elkopott, leselejtezett gyártósort szerzett meg a kínai játékgyártó - az Express Wheels.
A részletek a hátsó szellőzőbordák kivételével elvesztek, műanyag a tető, hiányzik a belső kidolgozás, ennek ellenére egyértelműen felismerhető a járgány.
 
 
English version
 
 • Gyári sorozatok
 • Extra kiadások
 • Céges ajándékok
 •  
 • A Matchbox 'Code' jelölések jelentése
 • Az Ikarus 300-as buszcsalád története
 • Modellboltok
 •  

   
   

   
   
   
   
   
   
   

   
   
   
   
   
   
   

   
   
   
   
   
   
   
  1/3 Bevezető & gyári modellek 2/3 Különleges modellek 3/3 Céges, promó ajándékok